În jur de 94.000 de turiști au ajuns anul acesta în minivacanța de 1 Mai, în diverse stațiuni din țară, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro, cu 20% mai puțin decât în 2015, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În urmă cu doi ani, de Ziua internațională a muncii au plecat în vacanță 99.000 de turiști, potrivit FPTR.

Vedeta acestei minivacanțe a fost zona rurală, pensiunile reușind să atragă peste 40.000 de turiști. Cele mai căutate zone au fost Bran, Bucovina și Maramureș. În zona rurală, cazarea a costat între 40 și 300 de lei de persoană.

Litoralul românesc a fost și el la mare căutare în acest an. Deschiderea oficială și legală a sezonului s-a transformat într-o tradiție care îi determină an de an pe români să ajungă la mare de 1 Mai. „Nu putem face însă o comparație cu anul 2016, pentru că atunci am avut o vacanta prelungită, Paștele fiind legat de 1 Mai”, spun reprezentanții FPTR.

„Față de anul 2015, am constatat că au fost cu 40% mai puține locuri de cazare ofertate, în ciuda faptului că au apărut unități noi de cazare. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate”, se mai arată în comunicat.

Din păcate, în sudul litoralului, turiștii n-au coborât în stațiuni, aceștia au preferat să meargă direct în Vama Veche, care a fost celălalt pol al distracției de 1 Mai. În Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate și probabil mai există încă 1.500 neclasificate.

„Din datele puse la dispoziție de hotelieri, anul acesta, de 1 Mai, au venit pe litoral în jur de 20.000 de turiști care au cumpărat cel puțin o noapte de cazare. Un număr mult mai mare decât cel al turiștilor a fost reprezentat de vizitatori, în general locuitorii orașelor de la malul mării, care au venit pentru o zi în stațiuni, fără să înnopteze într-o structură de cazare. Diferența dintre cei 20.000 de turiști și cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000 vehiculate în mass-media, o reprezintă vizitatorii”, mai susțin oficialii federației.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *