Autoritățile din domeniul sanita-veterinar au confirmat, săptămâna trecută, un nou focar de gripă aviară, acesta fiind descoperit după ce un localnic din comuna Balta Doamnei a anunțat că mai multe păsări din curte i-au murit. Acesta este al doilea focar de gripă aviară confirmat de la începutul anului în județul Prahova, primul fiind confirmat în localitatea Loloiasca, în gospodăria unui primar, scrie profit.ro

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DSVSA Prahova, autoritățile au făcut analize de specialitate după ce, în 25 ianuarie, un localnic din Balta Doamnei a anunțat că mai multe păsări din curte au murit, scrie News.ro.

”O echipă de medici veterinari de la DSVSA Prahova a mers 26 ianuarie la fața locului pentru a efectua ancheta epidemiologică, ocazie cu care au fost recoltate 13 cadavre de găină, un cadavru de bibilică și cinci cadavre gâscă, iar în urma examenului virusologic RT-PCR pe probele de organe, rezultatul a fost pozitiv pentru gripa aviară la patru găini și două gâște. (…) Probe au fost expediate către I.D.S.A. București pentru examen virusologic RT-PCR, în scopul confirmării sau infirmării bolii. În 29 ianuarie, s-a confirmat focarul de influență aviară (gripa aviară) din comuna Balta Doamnei”, se precizează în documentul citat.

Toate cele 201 păsări din gospodăria localnicului – 105 rațe sălbatice (vânat de crescătorie), 11 găini, 60 de rațe domestice, 25 de gâște domestice – au fost sacrificate, iar autoritățile au stabilit zonă de protecție pe trei kilometri și zonă de supraveghere pe zece kilometri. Conform procedurilor, în aceste zone urmează ca medicii veterinari să facă inspecții și să catagrafieze crescătoriile de păsări.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *