stanaTrei stâne din judeţele Braşov şi Mureş au fost dotate cu panouri fotovoltaice, în cadrul unui proiect susţinut cu fonduri norvegiene. Ciobanii au current, apă caldă şi învaţă să gestioneze problema gunoiului natural, astfel încât să nu afecteze mediul.

Proprietarii a trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş îmbină oieritul tradiţional cu beneficiile oferite de tehnologiile moderne. În cadrul unui proiect finanţat în mare parte cu fonduri norvegiene, cele trei stâne au fost dotate cu panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric şi încălzirea apei şi de asemenea cu garduri electrice de târlit (n.r. – „îngrăşarea pământului prin aşezarea stânei“).

Practic, ciobanii păstrează regulile tradiţionale ale oieritului dar îşi fac treaba mult mai uşor, ajutaţi de tehnologiile moderne. Oile sunt crescute la fel ca şi până acum, însă în interiorul stânelor, aflate în zone fără utilităţi, accesibile doar cu maşini de teren, brânzeturile se fac mult mai uşor, având în permanenţă la dispoziţie apa caldă şi curent electric. Ciobanii care lucrează acolo şi proprietarii de stâne spun că diferenţele sunt foarte mari acum, după montarea sistemelor, faţă de perioada în care lucrau fără curent şi apă caldă.

Cu ce bani a fost posibil proiectul

Proiectul, intitulat „Servicii ecosistemice oferite de agricultura cu Înaltă Valoare Naturală“, este derulat de Fundaţia Adept şi este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014. Programul a încurajat dezvoltarea afacerilor, având drept scop creşterea competitivităţii întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial verde, precum şi îmbunătăţirea performanţelor în raport cu mediul.

Valoarea proiectului derulat prin fundaţia Adept este de 240.80 de euro, din care 190.000 de euro este contribuţia norvegienilor, iar restul, cofinanţare din partea Fundaţiei Orange. Pentru fiecare stână în parte, costurile pentru dotare s-au ridicat la 4.300 de euro.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Loading...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *