Un amplu reportaj difuzat săptămâna trecută de France2 arată cum marii producători de mobilier din lume, care susţin că promovează o gestionare responsabilă a pădurilor, achiziţionează fără reţineri lemn tăiat ilegal din pădurile româneşti.

Jurnaliştii francezi de la “Cash Investigation” pornesc de la o banală comodă, produsă sub sigla marelui concern IKEA şi urmează lanţul de producţie până ajung în România, locul unde se fabrică piesele de mobilier şi de unde se obţine materia primă – lemnul.

Comode Ikea din lemn virgin tăiat ilegal din Munţii Ţarcu

Reportajul, care poate fi urmărit aici, scoate la iveală cum firmele producătoare acceptă fără nicio reţinere lemn tăiat ilegal din pădurile virgine din Munţii Ţarcu, din Caraş-Severin.

Pe toată durata documentării, interlocutorul şi ghidul celor de la France2 a fost Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, una dintre cele mai active organizaţii de mediu, care luptă pentru stoparea tăierii pădurilor virgine din România.

“Am lucrat cu jurnaliştii francezi cam doi ani la realizarea acestui reportaj. Acolo (n.r. – în Caraş-Severin) e centrul biodiversităţii din România, dar şi centrul distrugerii. Ideea reportajului a fost simplă. Am mers într-o pădure virgină, am urmărit lemnul la depozit, de la depozit la firma care l-a tăiat, la fabrică de la Sebeş, de acolo la depozit la Cluj şi de acolo pe toată planeta, unde ajunge aceea noptieră”, spune Gabriel Păun.

Romsilva interesată mai mult de exploatare decât de conservare

Preşedintele Agent Green susţine că în Caraş-Severin, pe lângă tăierile ilegale, sunt mari probleme chiar la pădurile pe care le gestionează Romsilva. ”Avem o problemă şi cu tăierile ilegale şi cu cele legale. Pentru că şi cele legale sunt abuzive, indiferent că e o proprietate de stat sau că e o proprietate privată, nu suntem de acord cu foarte multe dintre amenajamentele silvice. Se taie peste posibilitatea de exploatare, în general, şi se taie prost”, arată preşedintele Agent Green, care atrage atenţia că cei de la Romsilva văd doar partea economică şi nu sunt interesaţi deloc de partea de conservare. Gabriel Păun susţine că abuzurile Romsilva se fac cu bună ştiinţă şi cu complicitatea celor de la Garda Forestieră. “Romsilva sunt cei mai mari proprietari din zonă, în calitate de administratori sunt responsabili. Controlul vine de la Garda de Mediu, doar că Garda Forestieră este leşinată. Dacă vorbim de parcurile naţionale şi de pădurile virgine, interpretează legea după bunul lor plac. Ne-am dus la ocolul silvic de stat, la Oţelul Roşu şi i-am întrebat dacă Pădurea Olteana, pădure virgină, era la ei. Ne-au confirmat că da. Şi pădurea asta s-a tăiat, pentru că aşa a venit directivă de la Reşiţa. Şeful de direcţie silvică a fost călăul, iar cei de la Ocolul Silvic s-au suspus. Cam aşa funcţionat şi la Teregova, şi la Oţelul Roşu şi peste tot în ţară”, afirmă Păun.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *