Producţia de cereale din anul agricol 2016-2017, cu 3,4% mai mare faţă de anul anterior, plasează România pe locul şase în rândul statelor europene, în timp ce după suprafaţa cultivată suntem pe locul cinci. La grâu vom avea creşteri de peste 10%, dar ne menţinem pe locul cinci, în timp ce la porumb am pierdut poziţia a doua, urmare a declinului producţiei realizate.

Ultimele estimări ale Comisiei Europene privind situaţia culturilor agricole în anul 2016-2017 indică un nou record al producţiei de grâu în UE, mare parte fiind de cea mai bună calitate. De asemenea, Europa are toate şansele să fie cel mai mare exportator de orz al lumii, urmare a producţiei record. Toate acestea şi ca urmare a activităţii fermierilor, care va permite României să se menţină pe poziţia a cincea între statele europene din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu cereale. Producţia ne plasează însă pe poziţia a şasea, având în vedere că Marea Britanie a produs 22 milioane de tone de cereale de pe 3,1 milioane hectare, în timp ce România, cu ale sale 5,2 milioane de hectare, reuşeşte o producţie de numai 19,9 milioane de hectare.

Suntem al cincilea cel mai mare cultivator de cereale, după suprafaţă

Astfel, din cei 56,9 milioane de hectare cultivate la nivel european, cu 1% sub media ultimilor cinci ani şi cu 0,6% sub nivelul anului de marketing anterior, România a cultivat pe o suprafaţă de 5,2 milioane de hectare, potrivit datelor Comisiei Europene. Suntem astfel, al cincilea cel mai mare cultivator de cereale din UE în funcţie de suprafaţă, după Franţa (9,6 milioane de hectare), Polonia (7,8 milioane de hectare), Germania (6,4 milioane de hectare) şi Spania (6,1 milioane de hectare).

În 2015, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) România a cultivat cereale pentru boabe pe o suprafaţă totală de aproximativ 8,2 milioane de hectare şi a raportat o producţie de aproximativ 19,2 milioane de tone.

Integral pe ECONOMICA.net

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Loading...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *