România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și, uneori, de o calitate îndoielnică, a declarat marți președintele Federaței Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria alimentară și Servicii conexe din România – Pro Agro, Emil Dumitru, potrivit căruia România ar trebui să le explice consumatorilor români ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziționate din rețelele comerciale.

“România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și, uneori, de o calitate îndoielnică. Dar vedeți ce s-a întamplat în Cehia și Ungaria: s-a declanșat o companie de verificare a modului în care pătrund în piață produsele agroalimentare din alte state membre. Și eu cred că și România ar trebui să ne explice nouă, consumatorilor, ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziționate din rețelele comerciale”, a afirmat Dumitru, conform News.ro.

El a explicat că există în România produse neconforme care induc în eroare consumatorii. “Sunt niște produse care nu respectă normele de etichetare. Astfel de practici neloiale sunt sancționate în statele membre. Nu putem să punem în același loc o brânză realizată din lapte și un produs care se numește, spre exemplu, Untar, pe care l-am văzut în piață și nu face altceva decât să inducă în eroare consumatorul”, a explicat președintele Pro Agro, care a subliniat că fermierii români vând laptele sub prețul de cost pentru că apar astfel de practici comerciale neloiale.

Întrebat despre stadiul legii supermarketurilor, Dumitru a susținut că această lege a avut intenții foarte bune. “Dacă este ceva de modificat putem modifica. Comisia Europeană nu este un Bau Bau al Europei și al României. Procedura de infringement este o procedură preliminară cu un schimb de opinii în care avem timp două luni să explicăm Comisiei punctele respective (…) al treilea punct care face referire la lanțul scurt încă nu și-a produs efectele. Nu putem să vorbim de un potențial prejudiciu pe care legea 150 l-a produs atât timp cât nu avem normele de aplicare pe lanțul scurt de aprovizionare. Cu nimic comerțul din rețele comerciale nu a fost împiedicat. Cred că ar trebui să vedem unde se intersectează cererea și oferta și unde putem să facem acele parteneriate între fermieri, procesatori și retaileri”, a adăugat președintele Pro Agro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *