Primăvara bate la ușă atât în calendar, cât și afară, iar agricultorii harnici se pun pe treabă. Cultivatorii de căpșuni, de asemenea, căci în agricultură fiecare zi cu soare contează în special primăvara.

Potrivit http://pepinierelehida.ro, primele lucrări care se impun la începutul acestui sezon în culturile de căpșuni sunt: fertilizarea plantațiilor, curățarea frunzelor uscate, aplicarea primului tratament foliar și protejarea plantelor de înghețurile târzii.

Timpul permite fermierilor să realizeze prima fertilizare de bază cu gunoi de grajd fermentat sau îngrăşăminte complexe.

La căpşuni fertilizarea cu gunoi de grajd se poate face pe toată lăţimea intervalului în doze echivalent de 1-2 kg gunoi /plantă.

Dozele recomandate pentru fertilizarea cu îngrășăminte complexe N-P-K 16-16-16 imediat la plantare sau în primul an de la plantare trebuie să fie mici: 10-15 gr/plantă la capsuni.

La căpșuni în anii de rod (anul 2 și 3) doza fertilizării de bază trebuie să fie de 20-25 gr/plantă pe o raza de 15-20 cm în jurul plantelor.

CURĂŢAREA FRUNZELOR USCATE

Igienizarea culturii în plantatiile de căpşuni prin curăţarea plantelor de frunzele uscate este o lucrare foarte importantă pentru stimularea pornirii în vegetaţie a căpşunului. Un alt aspect important al acestei lucrări este eliminarea bolilor şi a dăunătorilor din plantaţie prin scoterea frunzelor pe interval sau afara din plantaţie şi arderea lor.

Eliminarea frunzelor se poate face manual prin smulgerea frunzelor şi ruperea lor de la baza plantei sau cu o foarfeca, în plantaţiile pe folie. În cultura clasică pe suprafeţe mai mari sau chiar pe folie cu multă gruja lucrarea se poate face cu grebla după câteva zile însorite când frunzele au devenit casante.

PRIMUL TRATAMENT FOLIAR

În cazul în care plantele au pornit în vegetaţie şi apare prima frunză verde din colet se poate face primul tratament cu Zeama Bordeleză în concentratie 0,5-0,60 (50-60 ML/10L APA).

De asementea, stimularea plantelor cu ajutorul unui îngrăşământ foliar este o lucrare importantă pentru un start corect al plantelor. Fertilizarea foliară se face cu un stimulator de creştere şi înrădăcinare (Foliq Ascovigor sau Foliq Macro P).

PROTEJAREA PLANTELOR DE ÎNGHEȚURILE TÂRZII

Înghețurile târzii din primăvară ne pot afecta florile și producția până la 50-80% din recolta așteptată.

În acesta perioadă se poate așeza folia de agril sau de tunele la capsuni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *