Preţul la carcasa românească de porc a crescut şi până la 40% la poarta fermei, ca şi în restul Europei,  urmare a neutralizării efectului pe care l-a avut embargoul rusesc. Carnea europeană se cere masiv în Asia, astfel că oferta nu mai depăşeşte cererea. Consumatorii români s-ar putea confrunta cu o creştere a preţului la raft în perioada verii. De asemenea, aproximativ o treime din carnea românească provine de la animale născute peste graniţe.

Ultimele date publicate de către Comisia Europeană indică o creştere susţinută a preţului cărnii de porc în toată Europa, inclusiv în România, unde plusul a ajuns şi la 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Vorbim, în luna martie, despre un preţ de 159,3 euro (724,30 lei) suta de kilograme,  cu 39,3% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, în cazul carcasei tip S, sau de 156,3 euro (710,86 lei) suta de kg, cu 40% mai mult faţă de anul trecut în cazul carcasei de tip E. La nivelul UE, creşterile medii sunt şi ele de 22-23% faţă de martie 2016.

„Explicaţia (creşterii exponenţială a preţurilor n.red) pleacă de la faptul că a crescut cererea din afara UE. În UE cererea este constantă, dar creşterea vine din Asia, din Japonia, Coreea, astfel că mulţi traderi din UE şi-au direcţionat afacerile către aceste pieţe unde şi  preţul oferit este bun. A scăzut disponibilitatea de carne de porc din  Europa, astfel că nu mai există presiunile pe preţ generate de embargoul impus de Rusia”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ioan Ladoşi, preşedintele  Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCPR).

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *