O descoperire efectuată recent de o echipă de oameni de știință australieni prin care este obținut grafen – cel mai rezistent material din lume – din ulei de boabe de soia va deveni „viabilă din punct de vedere comercial”, după cum au anunțat marți reprezentanți ai Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

Cercetătorii CSIRO au salutat inovația prin care uleiul din boabe de soia este transformat în grafen sintetic printr-o nouă tehnologie ce va scădea costul de producție a acestui material și va crește totodată aplicabilitatea acestuia, informează Xinhua.

Grafenul, descoperit relativ recent, este cel mai bun conductor de electricitate și căldură și în același timp cel mai rezistent material cunoscut, fiind în egală măsură extrem de dens, de subțire și de flexibil.

Dr. Zhao Jun Han din cadrul CSIRO a declarat că noua tehnologie, numită GraphAir, contrazice nevoia de a obține grafen într-un „mediu strict controlat” demonstrând că se poate realiza același lucru prin utilizarea „aerului ambiental cu un precursor natural”, producția materialului fiind astfel mai rapidă și mai simplă. „Acest proces ce presupune aerul din mediul înconjurător pentru fabricarea grafenului este rapid, simplu și are potențialul de a fi extins și de a fi ușor de integrat”, susține Han într-un comunicat dat publicității marți. „Tehnologia noastră unică va ajuta la reducerea costului producției de grafen și va îmbunătăți asimiliarea sa în cadrul unor noi aplicații”, a precizat acesta.

Noua metodă, ce întrebuințează uleiul de soia, are ca rezultat proprietăți ale grafenului „comparabile cu cele ale acestui material obținut prin metode convenționale”, a explicat cercetătorul dr Dong Han Seo.

Potrivit CSIRO, uleiul obținut din boabe de soia se descompune în unități de carbon esențiale pentru producția grafenului sintetic atunci când este expus la căldură.

Grafenul poate fi utilizat la o gamă largă de aplicații printre care se numără filtrarea și purificarea apei, în sectorul energiei regenerabile și în medicină, dar și în electronică, acesta având „excelente proprietăți electronice, mecanice, termale și optice”, după cum precizează CSIRO.

AGERPRES/

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *