Peste 60 de producători agricoli din judeţele Alba, Cluj, Mureş, Sibiu şi Hunedoara s-au asociat într-o cooperativă agricolă cu ajutorul căruia au reuşesc să îşi valorifice mult mai uşor şi la preţuri mult mai bune produsele din fermele proprii.

Primul pas a fost făcut prin deschiderea unui magazine în Alba Iulia, denumit ”Bunătăţuri Româneşti”, care are un real succes în rândul consumatorilor. Se găsesc aici zarzavaturi, brânzeturi, mezeluri, păstrav, pâine coaptă pe vatră, vinuri care sunt vândute la preţuri de producător, fără adaosul intermediarilor.

Producătorii membri în asociaţie administrează peste 500 hectare de pământ cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine şi 100 de capre. Pe terenurile agricole se cultivă de la porumb şi floare soarelui, până la afine, gulii şi broccoli. De asemenea, producătorii din asociaţie deţin peste 50 de solarii întinse pe o suprafaţă totală de 4 hectare de teren. Ideea asocierii producătorilor a pornit de la Tudor Man, preot ortodox în satul Tibru din Alba. Împreună cu câţiva prieteni a înfiinţat Cooperativa Agricolă Horticola Alba (CAHA) în anul 2011.

”Scopul a fost acela de a-i asocia pe micii producători şi de a le creşte puterea de cumpărare şi valorificare a produselor. Pe cont propriu nu este posibil să obţii un preţ corect pentru produse, pentru că intervin marii comercianţi care strivesc orice iniţiativă locală. Iniţial, am colaborat cu câteva magazine din Alba Iulia, dar nu am reuşit să obţinem ceea ce am dorit. Prin urmare, am decis să deschidem propriul magazin. Este un proiect pe care vrem să îl dezvoltăm pe viitor”, a spus Tudor Man.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *