Populaţiile de albine, la nivel mondial, sunt în scădere acest fenomen fiind destul de îngrijorător, datorită importanţei pe care aceste mici insecte o au în realizarea polenizării şi implucit a menţinerii vieţii pe Pământ.

Acest fenomen alarmant, a determinat un grup de cercetători japonezi să creeze drone de dimensiunea micilor insecte ca soluţie împotriva diminuării populaţiilor de albine și, implicit, a scăderii gradului de polenizare a plantelor.

Albinele artificiale sunt nişte miniroboţi programaţi să imite zborul specific albinelor în procesul de polenizare. Ei au mărimea unor păsări colibri (aproximativ 9 centimetri).
Potrivit cercetătorilor niponi, acestea vor fi prevăzute cu un gel lipicios, astfel încât să poată aduna polenul de pe staminele florilor și să-l elibereze la contactul cu o altă influorescenţă.
Oamenii de ştiinţă întâmpină şi probleme în dezvoltarea roboţeilor, cea mai stringentă fiind problema coordonării microdronelor.

În prezent, proiectul presupune necesitatea unui operator uman, ceea ce îngreunează întregul proces. Oamenii de știință vor să încorporeze un dispozitiv GPS care să le permită dronelor să găsească cu ușurință drumul spre flori fără intervenția permanentă a omului și să nu distrugă plantele în timpul colectării polenului.

Scăderea numărului de albine este răspândită la nivel mondial, atât în America de Nord cât şi în Europa. Rolul albinelor este esențial în polenizarea a peste 30% din produsele pe care le consumăm, cele mai multe fiind fructe, legume, uleiuri, seminţe şi nuci.

În România, numărul albinelor este într-o continuă scădere. Apicultorii susţin că populaţiile s-au diminuat chair şi cu 30%, ceea ce înseamnă o producţie net inferioară comparativ cu cea din ultimii ani.
Cu câteva excepţii sporadice, în lume, aproximativ 45% din coloniile de albine mor anual. Cercetătorii japonezi consideră că dronele minuscule pot reprezenta soluţia la deficitul de polenizare, cauzat de scăderea numărului populaţiilor de albine.

În timp ce specialiştii avansează greoi teorii cu privire la cauzele care au dus la decimarea familiilor de albine în stupi, invocând motive diverse, de la acarieni, la încălzirea temperaturilor globale şi până la pesticidele folosite în agricultură, necesitatea găsirii unor soluţii pentru polenizare este stringentă. Mare parte a hranei pe care o consumăm depinde de albine pentru polenizare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *