festivalul oierilorIn perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016, pe platoul din Tohanul Nou lângă DN 73, se va  desfasura cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Oierilor.

 

Organizatorii:

 

Federaţia Oierilor de Munte din România

 Asociaţia crescătorilor de ovine şi ecvine Braşov

 Asociaţia crescătorilor de taurine – filiala Braşov

Consiliul Judeţean Braşov

Primăria şi Consiliul Local Zărneşti

Asociatia De la Români Pentru Români

 

A  VIII-a ediţie a „FESTIVALULUI OIERILOR – Târgul de produse tradiţionale”, va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2016, în Tohanul Nou – zona  Tabără spre  Bran, judeţul Braşov. Această sărbătoare câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral – prin coborâtul oilor de pe munte.

 

Evenimentul doreşte să aducă în atenţia participanţilor unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă, şi anume „Răvăşitul Oilor”, moment în care oile coboară de la munte. Mai exact, în apropiere de Sâmedru (deschizătorul iernii pastorale – 26 octombrie) se încheie ciclul pastoral, care, în calendarul popular, începe la data de 23 aprilie, de Sângiorz, acesta fiind deschizătorul anului şi al verii pastorale.

 

În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea să viziteze o expoziţie cu vânzare de maşini agricole şi utilaje specifice zonei montane, expoziţie gastronomică, echitaţie şi plimbări cu trăsura, precum să participe la un concurs privind abilităţile oieritului montan si transhumanţei.

 

Transhumanţa pastorală reprezintă o formă de deplasare a turmelor de oi – conduse de ciobani – pe durata unui anotimp, pe trasee bine stabilite, pornind de la şesuri pâna spre păşunile de munte în perioada verii şi apoi întoarcerea acestora – cand se apropie toamna – pt iernat în satele de bastina. Fenomenul de transhumanta apartine prin excelenta mocanilor transilvaneni.

 

Anul acesta am invitat la sărbătoarea noastră artişti şi formaţii de renume: George Rotaru, Nemuritorii, Robert Târnăveanu, Mariana Stănescu, Cătălin Maximiuc, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Viorica Cerbu, Ionel Letcă, Mioara Greavu, Florin Filip, Andreea Jitea, Ştefan Bărbătei, Doina Timu Anton, Ioan Cristian Ţăran, Ansamblul Junii Braşovului, Ansamblul Plaiuri Moiecene şi multe alte surprize

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *