Fermierii care sunt certificați pentru produse agroalimentare ecologice nu vor fi obligați să returneze subvențiile primite pentru aceste culturi sau să suporte eventuale penalități în cazul contaminării produselor cu substanțe neconforme legislației în domeniu. Produsele, însă, și terenul agricol vor putea fi declasate din categoria celor certificate ecologic, prevede un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului, scrie profit.ro

Legislația în vigoare prevede că produsele agroalimentare ecologice trebuie obținute fără utilizarea produselor chimice de sinteză, fiind certificate de un organism de inspecție si certificare înființat în acest scop. Mai mulți parlamentari au observat că ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecție si certificare nu a cuprins o prevedere foarte importantă, aplicată deja la nivelul Uniunii Europene și care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene  și a subvențiilor, fără a risipi banii europeni.

Prevederea respectivă reglementează situația în care în urma analizelor asupra probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice, este identificată prezența unor substanțe care nu pot exista într-un produs ecologic, dar organismul de inspecție și certificare constată că prezența acelor substanțe este cauzată de o contaminare accidentală și nu provine din încălcarea legislației în vigoare cu privire la agricultura ecologică. În această situație de contaminare accidentală, normele europene arată că va fi aplicată sancțiunea de declasare a produsului și, eventual, a terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalități sau sancțiuni din partea Agenției de Păți si Intervenție pentru Agricultură.

Integral pe profit.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *