Pagina de Agricultură http://www.paginadeagricultura.ro Parte din familia RV Wed, 11 Oct 2017 13:54:18 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 65360137 Legea „51%” nu se aplică http://www.paginadeagricultura.ro/legea-51-nu-se-aplica/ http://www.paginadeagricultura.ro/legea-51-nu-se-aplica/#respond Wed, 11 Oct 2017 13:54:18 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25698 Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti nu se aplică în prezent, deşi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul lunii iulie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea unui târg de produse agroalimentare româneşti

În februarie, Comisia europeană a notificat România că a declanşat procedura de infringement pentru legea care obligă marii comercianţi să vândă 51% produse locale.

„Suntem în discuţii la Uniunea Europeană cu această lege, sunt proceduri pe care le urmăm”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a vizitat timp de două ore standurile din cadrul târgului, a degustat alimente şi a stat de vorbă cu producătorii, fiind însoţit de o pesionară care a analizat preţurile.

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/legea-51-nu-se-aplica/feed/ 0 25698
Șofranul a început deja să fie exportat din România. Un kilogram costă 30.000 de euro http://www.paginadeagricultura.ro/sofranul-a-inceput-deja-sa-fie-exportat-din-romania-un-kilogram-costa-30-000-de-euro/ http://www.paginadeagricultura.ro/sofranul-a-inceput-deja-sa-fie-exportat-din-romania-un-kilogram-costa-30-000-de-euro/#comments Wed, 11 Oct 2017 13:52:56 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25696

România ar putea obţine venituri importante dacă pe câmpurile care stau nelucrate s-ar cultiva şofran. Mai mulţi investori străini care au adus aici planta au început deja să exporte din producţie.

Denumit aurul roşu, şofranul se vinde şi cu 30.000 de euro kilogramul şi este, practic, cel mai scump condiment din lume. Marii jucători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.

La Bustuchin, în judeţul Gorj, câmpuri întregi pline în trecut de buruieni s-au colorat în violet. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran, o plantă mediteraneană, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit şi “aurul roşu”.

Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.

Vincent Dubuissson, cultivator de șofan: “Bulbii sunt plantaţi între 10 şi 20 august, intră în înflorire în octombrie-noiembrie. Noi le recoltăm în fiecare dimineaţă, din floarea asta noi recoltăm stigmatul, apoi sunt depozitate în întuneric şi loc uscat.” Citeste integral pe stirileprotv.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/sofranul-a-inceput-deja-sa-fie-exportat-din-romania-un-kilogram-costa-30-000-de-euro/feed/ 4 25696
Toamna bucureșteană – 12-15 octombrie 2017 Parcul Național Lia Manoliu http://www.paginadeagricultura.ro/toamna-bucuresteana-12-15-octombrie-2017-parcul-national-lia-manoliu/ http://www.paginadeagricultura.ro/toamna-bucuresteana-12-15-octombrie-2017-parcul-national-lia-manoliu/#comments Wed, 11 Oct 2017 13:48:54 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25694 Din 12 până în 15 octombrie 2017 Piața Țărănească și Meșter(Ești)! organizează în Parcul Național Lia Manoliu Toamna bucureșteană!

Zeci de producători artizani și colecționari te așteaptă cu produse naturale, tradiționale, obiecte realizate manual și obiecte de colecție.

Pentru pofticioși se vor pregăti la fața locului pastramă și sarmale la ceaun, tochitură și bulz, saramură de pește, crap, pastrav la țepușă, storceag și vițel la proțap, udat cu must proaspăt și vinuri din potgoriile vrâncene. Se va coace pâine, se va pregăti zacuscă și gem.

Vor fi amenajate mustării tradiționale, unde se va putea gusta must proaspăt, stors la fața locului din diverse soiuri de struguri. Se vor putea degusta plăcinte domnești și prăjituri de casă, ciocolată de casă fară zahăr, poale-n brâu și cozonac domnesc, muștar de Tecuci dela Casa Gâciu, miere și produse apicole, dulcețuri și zacuști, fructe proaspete, kurtos kalacs, turtă dulce și covrigi.

Târgul meșterilor populari și târgul de antichități vor aduce pentru bucureșteni obicete noi meșterite cu drag și migală dar și vechi, de colecție, pentru cunoscători – bijuterii, obiecte croșetate, cărți, costume populare, mobilier țărănesc, etc.

Pe toate și multe altele le găsiți în Parcul Național de joi până duminică! Programul este 10, 00 -19, 00 și intrarea este liberă!

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/toamna-bucuresteana-12-15-octombrie-2017-parcul-national-lia-manoliu/feed/ 1 25694
Care sunt ajutoarele de minims de care vor beneficia fermierii http://www.paginadeagricultura.ro/care-sunt-ajutoarele-de-minims-de-care-vor-beneficia-fermierii/ http://www.paginadeagricultura.ro/care-sunt-ajutoarele-de-minims-de-care-vor-beneficia-fermierii/#comments Fri, 29 Sep 2017 13:06:12 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25691 Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Mihai Vișan, a anunțat toate programele pentru ajutoare de minimis de care vor beneficia fermierii români din anul 2018. Anunțul a fost făcut de oficialul MADR în cadrul Galei PRIA Agriculture, organizată joi, 28 septembrie, în București.

Programele care vor fi demarate din anul 2018 sunt: programul pentru susținerea crescătorilor de suine în activitatea de reproducție, programul pentru susținerea crescătorilor de păsări în activitatea de reproducție, MIHAI-VISAN_bprogramul de sprijin pentru comercializarea lânii, înființarea centrelor de colectare și prelucrare legume-fructe, program de investiții în sectorul de creștere a taurinelor, program de investiții în sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor, program pentru dezvoltarea raselor românești de suine, Bazna și Mangalița, programul mierea în școli, program pentru încurajarea agriculturii din zona montană, program național pentru creșterea efectivelor de bivoli, investiții în acvacultură, programul național pentru ameliorarea genetică la ovine și caprine în vederea combaterii screpiei, program privind gestionarea durabilă a terenurilor și întărirea rolului ADS (Agenția Domeniilor Statului n.r.) ca jucător pe piața funciară, a spus Mihai Vișan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Secretarul de stat a mai spus că vor fi revitalizate liceele agricole în așa fel încât să pregătească specialiști în agricultură. Finanțarea liceelor agricole va fi preluată de Ministerul Agriculturii.

Oficialul MADR participă la Gala PRIA Agriculture, desfășurată în București, la Hotel Caro. La eveniment sunt prezenți, ca lectori, Adrian PIntea, director general Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Laurențiu Baciu, lider LAPAR, Daniel Constantin, fost vicepremier, fost ministru al agriculturii. Sursa: agroazi.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/care-sunt-ajutoarele-de-minims-de-care-vor-beneficia-fermierii/feed/ 1 25691
Locuri de munca in Europa: Se cauta ciobani si muncitori in serele de flori http://www.paginadeagricultura.ro/locuri-de-munca-in-europa-se-cauta-ciobani-si-muncitori-in-serele-de-flori/ http://www.paginadeagricultura.ro/locuri-de-munca-in-europa-se-cauta-ciobani-si-muncitori-in-serele-de-flori/#respond Thu, 28 Sep 2017 13:37:53 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25689 Angajatorii europeni pun la dispoziție prin intermediul Rețelei EURES,  locuri de muncă, după cum urmează:

Irlanda — 82 posturi (lucrător în prelucrarea cărnii, măcelar/ciontolitor, operator procesare carne, monator seminee, lucrător în depozit);

Italia — 48 posturi ( lucrător în agricultură într-o fermă de flori, îngrijitori la domiciliu);

Letonia — 3 locuri (tâmplar, crescător de oi);

Pentru ocuparea acestor posturi vacante se solicită experiență, calificare în domeniu precum și cunoștințe bune/foarte bune de limbă a statului respectiv, sau de limbă engleză. Persoanele cu domiciliul în județul Sibiu, care corespund cerințelor ofertelor, se pot adresa Asistentului EURES din cadrul A.J.O.F.M Sibiu, strada Morilor nr. 51A, Sibiu, telefon 0269/210.882 int.119 pentru a fi informate, consiliate și mediate în vederea obținerii unui loc de muncă în străinătate, sau pot viziona detaliile ofertelor accesând portalul EURES național www.eures.anofm.ro.

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/locuri-de-munca-in-europa-se-cauta-ciobani-si-muncitori-in-serele-de-flori/feed/ 0 25689
Noi reglementări privind transportul rutier de legume și fructe http://www.paginadeagricultura.ro/noi-reglementari-privind-transportul-rutier-de-legume-si-fructe/ http://www.paginadeagricultura.ro/noi-reglementari-privind-transportul-rutier-de-legume-si-fructe/#respond Thu, 28 Sep 2017 13:34:47 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25687 Guvernul își propune să clarifice sau chiar să elimine prevederile privind confiscarea produselor agricole vegetale al căror transport nu respectă legislația, dar să impună și noi obligații transportatorilor din domeniu. Potrivit programului de priorități legislative revizuit recent, Executivul ar trebui să discute în noiembrie un proiect de lege privind modificarea Legii 108/ 2014 privind privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice. Astfel, Guvernul are în vedere ”eliminarea sau clarificarea” prevederilor din lege privind sancționarea cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei sau suspendarea activității, pe o perioadă de o lună la 6 luni, în cazul persoanelor fizice sau firmelor care nu respectă normele actuale privind avizele și documentele ce trebuie să însoțească transportul.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/noi-reglementari-privind-transportul-rutier-de-legume-si-fructe-confiscarea-produselor-ar-putea-fi-eliminata-17225981

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Sursa> profit.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/noi-reglementari-privind-transportul-rutier-de-legume-si-fructe/feed/ 0 25687
Plăţile pentru subvenţii agricole vor fi făcute după 16 octombrie http://www.paginadeagricultura.ro/platile-pentru-subventii-agricole-vor-fi-facute-dupa-16-octombrie/ http://www.paginadeagricultura.ro/platile-pentru-subventii-agricole-vor-fi-facute-dupa-16-octombrie/#respond Thu, 28 Sep 2017 13:32:02 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25685 Ministrul agriculturii Petrea Daea a anunţat, joi, la Brăila, că subvenţiile pentru agricultură vor fi achitate luna viitoare, după data de 16 octombrie, Guvernul având banii pregătiţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii, an agricol 2017-2018, până la 15 mai. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care am încheiat această operaţiune pe data de 15 mai. Celelalte ţări au solicitat prelungire. Noi am făcut acest lucru pentru a da posibilitatea ca începând de la 1 iulie până la 1 octombrie să putem realiza controalele în teren, iar acum, când vă vorbesc, se realizează ultimele operaţiuni în această porţiune administrativă, în această activitate de control, în aşa fel încât pe data de 16 octombrie să dăm drumul la plăţi. Pentru aceasta, pentru 16 octombrie avem banii în bugetul Ministerului Agriculturii. Prin rectificarea din Guvern ni s-a acordat întreaga sumă, în aşa fel încât să putem acorda subvenţii”, a declarat ministrul Petrea Daea. Sursa> zf.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/platile-pentru-subventii-agricole-vor-fi-facute-dupa-16-octombrie/feed/ 0 25685
njectate cu fum si etichetate fals. Afacerea profitabila cu produsele afumate din carne http://www.paginadeagricultura.ro/njectate-cu-fum-si-etichetate-fals-afacerea-profitabila-cu-produsele-afumate-din-carne/ http://www.paginadeagricultura.ro/njectate-cu-fum-si-etichetate-fals-afacerea-profitabila-cu-produsele-afumate-din-carne/#comments Mon, 12 Jun 2017 13:53:41 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25671 Cand vine vorba despre produsele din carne afumate, putina lume stie ca cele mai multe dintre ele sunt de fapt injectate cu aroma de fum sau imbaiate in fum lichid. Nici vorba de afumarea naturala traditionala cu lemn.

Reprezentantii unui hypermarket au refuzat sa comenteze. In lipsa unor raspunsuri clare, am incercat noi sa aflam ce se intampla. Si am constatat in hypermarketuri doua lucruri: pe de o parte foarte putine alimente scoase la vanzare sunt afumate natural. Pe de alta parte, doar in cateva cazuri am fost informati corect, cum ca asa-zisele produse afumate sunt, de fapt, trecute prin fum lichid.

„Cum sunt afumate astea? Nu sunt cu rumegus. Sunt cu fum lichid. De ce nu le fac cu fum natural? Le facem aici in spate, asta ar insemna sa luam foc si nu avem voie. Le faceti aici in spate? Da si avem o celula mare. Cat dureaza pana sunt afumate? Depinde, ceafa mai greu 3-4 ore. Aveti si afumate natural? Alea numai la tara. Nu cred ca exista in niciun magazin.”

Sinceritatea acestui comerciant ne demontreaza cat de usor poate fi astazi afumat un produs din carne fara pic de foc si fum. Alimentele sunt injectate cu arome lichide, care doar ii dau un gust specific.

Uniunea Europeana nu interzice acest lucru. Exista o intreaga lista de substante, admise pentru genul acesta de conservare. Problema nu este asadar legalitatea metodelor artificiale de afumare. Ci faptul ca nu suntem informati asupra lor. Ca sa nu mai vorbim ca unii habar nu au ce vand la raft. Total gresit ! Este chiar treaba producatorului si a vanzatorului sa informeze cumparatorul despre marfa pe care i-o ofera la vanzare. Iar daca acest lucru nu se respecta, culpa e comuna.

Conform regulamentului, in cazul produselor afumate producatorii sunt obligati sa informeze consumatorul referitor la tratament, fara sa impuna si descrierea acestuia. Daca, pentru accentuarea gustului, producatorii folosesc si arome de fum acestea trebuie declarate.

Oamenii nu stiu sa faca diferenta intre produse. Marfa afumata natural e mai uscata, mai usoara si mai tare. In timp ce produsul injectat, cu aroma de fum, e mai apos, mai greu si mai moale.

Dar cum poate un cumparator sa afle ce e de calitate si ce nu? Daca nimeni nu-i da informatii clare, nici pe eticheta si nici in magazine? Am incercat sa obtinem raspunsuri si dintr-un laborator. Specialistii de la Larex au fost pana si ei surprinsi de ceea ce au gasit in bucatile de Kaiser afumat, pe care le-am dus sa le testam.

„Aroma de carne, Nu am mai vazut asa ceva. Asta spune ca e afumat si are si aroma de fum. Practic trebuie sa deduci ca este cu aroma si ca nu este afumat. In mod normal, daca am o aroma, aceasta trebuie declarata”, spun reprezentantii Larex. Integral pe stirileprotv.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/njectate-cu-fum-si-etichetate-fals-afacerea-profitabila-cu-produsele-afumate-din-carne/feed/ 1 25671
Impozitarea terenurilor agricole din intravilan ca terenuri cu construcții dispare de anul viitor http://www.paginadeagricultura.ro/impozitarea-terenurilor-agricole-din-intravilan-ca-terenuri-cu-constructii-dispare-de-anul-viitor/ http://www.paginadeagricultura.ro/impozitarea-terenurilor-agricole-din-intravilan-ca-terenuri-cu-constructii-dispare-de-anul-viitor/#comments Mon, 12 Jun 2017 13:51:24 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25669 Terenurile agricole amplasate în intravilan vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, respectiv proprietarii acestora nu vor mai plăti nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, începând cu 1 ianuarie 2018. Senatorii au adoptat acest termen după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis la reexminare Parlamentului proiectul de lege respectiv, amintind că, potrivit legii, modificările la Codul Fiscal intră în vigoare după 6 luni de la aprobare.    ”În opinia noastră, legea transmisă la promulgare nu îndeplinește nici cerințele stabilite de normele generale de tehnică legislativă privind claritatea și previzibilitatea prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, și nici pe cele speciale înscrise în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin urmare, pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, considerăm că este necesar ca în conținutul legii transmise la promulgare să fie stabilit momentul intrării ei în vigoare”, a arătat președintele în solicitarea adresată Legislativului. Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat, în urmă cu o lună, în unanimitate, un proiect de lege în acest sens.

Sursa: profit.ro

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/impozitarea-terenurilor-agricole-din-intravilan-ca-terenuri-cu-constructii-dispare-de-anul-viitor/feed/ 1 25669
Daea: Producătorii de roşii în solarii vor primi subvenţiile în maxim două săptămâni de la trimiterea documentaţiei către APIA http://www.paginadeagricultura.ro/daea-producatorii-de-rosii-in-solarii-vor-primi-subventiile-in-maxim-doua-saptamani-de-la-trimiterea-documentatiei-catre-apia/ http://www.paginadeagricultura.ro/daea-producatorii-de-rosii-in-solarii-vor-primi-subventiile-in-maxim-doua-saptamani-de-la-trimiterea-documentatiei-catre-apia/#comments Mon, 12 Jun 2017 13:49:38 +0000 http://www.paginadeagricultura.ro/?p=25667

Producătorii de roşii în solarii vor primi subvenţia de la stat în valoare de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi în maxim două săptămâni de când documentaţia depusă este verificată şi trimisă de direcţiile agricole către APIA, fermierii având ca termen final data de 15 iunie pentru a trimite cererile de subvenţie împreună cu documentele, care atestă că au valorificat 2.000 de kilograme de roşii la mia de metri pătraţi, a declarat duminică ministrul agriculturii, Petre Daea, citat de News.ro.

„Pentru a depune actele, producătorii trebuie să fie atenţi la dată, pe 15 iunie se opreşte programul dacă nu aduc documentele, iar documentele le aduc în condiţiile în care valorifică aceste tomate, cantitatea de 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi”, a afirmat Daea într-o emisiune la TVR1.

El a adăugat că, la rândul lor, administratorii pieţelor urmăresc şi cuantifică vânzările, astfel încât „niciun producător care a produs şi a vândut să nu rămână în afara sprijinului”.

Citeşte pe larg, pe News.ro

 

]]>
http://www.paginadeagricultura.ro/daea-producatorii-de-rosii-in-solarii-vor-primi-subventiile-in-maxim-doua-saptamani-de-la-trimiterea-documentatiei-catre-apia/feed/ 4 25667