Dublul standard în calitatea alimentelor distribuite de unii producători în ţările din Est comparativ cu cele din Vestul Europei este subiectul evenimentului organizat marţi, 11 aprilie la Parlamentul European de eurodeputată PSD Daciana Sârbu, împreună cu europarlamentarul ceh Pavel Poc.

În luna noiembrie a anului trecut, cei doi deputaţi social-democraţi, care sunt şi vicepreşedinţi ai Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE, au adresat o interpelare către Consiliul European, cerând clarificări şi soluţii pentru reglementarea acestei probleme, după ce mai multe studii comparative din state central şi est-europene au descoperit astfel de diferenţe calitative.

„O serie de studii realizate în câteva ţări au certificat existenţa unor diferenţe de calitate între alimentele vândute în Est şi în Vest sub aceleaşi denumiri. Am ridicat problema către Consiliu, alături de colegul meu ceh Pavel Poc, şi m-am bucurat să constat că treptat pe parcursul ultimelor luni subiectul a ajuns şi pe agenda Comisiei, respectiv a Consiliului miniştrilor Agriculturii”, a declarat Diana Sârbu, citată de AmosNews.

„Prin dezbaterea pe care o organizăm, vrem să obţinem răspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producători, din partea reprezentanţilor mai multor state afectate de această problemă.

Este un pas prin care încercăm să menţinem presiunea pentru soluţionarea acesteia, iar mesajul dezbaterii, preluat de la cetăţenii pe care-i reprezentam, este: STOP dublului standard în calitatea alimentelor din Uniunea Europeană. Aceeaşi marcă, acelaşi produs, aceeaşi calitate! Nu avem în Uniunea Europeană două categorii de cetăţeni, prin urmare nu ar trebui să avem standarde diferite de calitate a alimentelor’, a mai spus eurodeputata Daciana Sârbu.

La dezbatere va lua cuvântul Jozef Bires, directorul Administraţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Alimente din Slovacia, care va prezenta unul dintre studiile comparative realizate de această instituţie, ce a fost discutat și în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE din 6 martie. Printre vorbitori se vor afla şi: Marie-Paule Benassi, şefa unităţii pentru Protecţia Consumatorilor din cadrul Direcţiei Generale pentru Justiţie a Comisiei Europene; Jaroslav Zajicek, adjunctul ambasadorului Cehiei la Uniunea Europeană; Achim Irimescu, şef al departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă alimentară din cadrul Reprezentantei Permanente a României la UE şi fost ministru al Agriculturii, precum şi Alain Galaski, director general al European Brands Association. Sursa: agroazi.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *