Cehia, Slovacia și Ungaria au luat inițiativa împotriva produselor alimentare de calitate slabă comercializate de mmultinaționale în țările din Europa de Est, cerând Uniunii Europene să interzică comercializarea acetor tipuri de produse. Din păcate ţara noastră nu s-a alăturat acestei iniţiative, deşi şi pe piaţa româneasă există astfel de situaţii, aduse în opinia publică chiar de oficialităţi.

Asociațiile pentru protecția consumatorilor din Cehia se plâng de mult timp de alimentele de calitate inferioară vândute de marile companii, dar până în prezent nu au avut instrumentele necesare pentru a face ceva, întrucât astfel de vânzări sunt legale în UE atâta timp cât pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Statele iniţiatoare vor ca est-europenii să nu mai mai fie considerați coșul de gunoi al Europei.
Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina și o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse cu ingrediente diferite.

Potrivit Eurostat, pe ansamblu, prețul produselor alimentare este cu 25% mai mic în Cehia decât în țara vecină Germania. Această situație se datorează, printre altele, costurilor și standardele de viață locale mai mici.

În România, alimentele de calitate îndoielnică pătrund foarte uşor

România nu face parte din acest grup, deși atât producători autohtoni, cât și oficialități din ministerul Agriculturii au ieșit în public și au denunțat calitatea slabă a produselor provenite în special din Polonia.

Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii a afirmat public că produsele provenite din Polonia şi Ţările Nordice care a jung sunt îndoielnice şi de proasă calitate.

„România exportă lapte şi produse lactate de doar 90 de milioane de euro. De ce? În primul rând pentru că agricultura este încă slabă şi în al doilea rând pentru că produsele de import sunt ieftine; dar sunt ieftine pentru că unele sunt aproape de termenul de expirare, dacă nu expirate”, declara Achim Irimescu, în martie 2016.

Tot acesta a dat exemple de cazuri ulitoare în care peşti din Marea Nordului au fost aduşi în România cu un vierme extrem de periculor pentru sănătatea umană: „În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi ăsta e un peşte contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peşte în România la un preţ foarte scăzut şi am reuşit să-i blochez atunci. Acum două luni discutam cu importator şi mi-a zis: «Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găseşte cineva îl ducem şi facem făină de peşte. Nimeni nu-i controlează (pe importatori – n. red.). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România”.

De aceeaşi problemă se plâng şi producătorii români. Ei denunţă faptul că această piaţă a importurilor îndoielnice le pun în pericol afacerile lor, afectează și statul, deoarece multe importuri se fac ilicit și sunt sursă nesecată de evaziune fiscală. Aceștia mai accentuează și faptul că cei mai afectați sunt consumatorii care consumă produse ieftine care reprezintă un real pericol pentru sănătate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *