Noul sistem de impozitare pe care Ministerul Finanţelor vrea să îl introducă de la începutul anului viitor, prin care va fi taxat venitul global şi va fi introdusă noţiunea de „gospodărie”, ridică deja probleme, fiind privit de specialişti ca o mască pentru un impozit progresiv, iar el urmând să îi sperie pe românii mai înstăriţi şi să îi ameninţe cu „cătuşe” pe oamenii de rând, scrie adevarul.ro

Ce este impozitul pe venitul global pe gospodărie

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că impozitul pe venitul global pe gospodărie este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Aşadar, potrivit ei, nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria, modelul fiind aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia şi alte state.

Ce reprezintă „gospodăria”

O definiţie generală a gospodăriei se referă la cei care „locuiesc şi se gospodăresc împreună”. O gospodărie poate fi reprezentată de: a) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, b) o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, c) o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, d) un singur adult care trăieşte din venituri proprii, e) doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun, f) o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu), etc.

Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%, în timp ce va fi aplicat un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente

Ce deduceri şi alocări se vor acorda în baza IVG

– Alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs (se stimulează prezenţa la şcoală a copiilor – scade analfabetismul etc.):

– 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună

– 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună Alte cheltuieli deductibile:

– Abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate) – Taxele de şcolarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educaţie – grădiniţe, şcoli, licee, universităţi).

– Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor).

– Asigurările de bunuri sau de viaţă.

– Cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea.

– În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.

– De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia în cursul unui an de deduceri şi reduceri în valoare de circa 60.000 lei.

Cum se vor calcula deducerile

Din veniturile unei gospodării se scad contribuţiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit. Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an).

În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc. Nu intră în coşul comun următoarele tipuri de venituri, care sunt scutite total de impozit:

– Veniturile din agricultura de subzistenţă care în legislaţia actuală sunt scutite de impozit (ex. terenurile agricole până la 2 ha etc.)

– Salariile medicilor, IT-iştilor şi cercetărilor

– Veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital.

– Pentru a beneficia de deduceri, gospodăria va trebui să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanţe, dovezi privind tranzacţii bancare, facturi etc.).

Ce beneficii au cetăţenii

Potrivit Olguţei Vasilescu, cetăţenii vor obţine o creştere a veniturilor şi o reducere a taxelor. Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocraţia: vor putea solicita consultanţilor fiscali să le facă toate plăţile către stat şi să le depună documentele necesare către autorităţile fiscale. Vor primi informaţii de la consultanţii fiscali pentru a-şi proteja şi plasa mai bine economiile.

Cine sunt consultanţii fiscali şi care e rolul lor

Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării. Va fi un fel de „Medic fiscal de familie” (la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale).

Principalele sale atribuţii vor fi:

– Completarea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei.

– Depunerea declaraţiei anual de venit global.

– Efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghişeele pentru persoanele fizice.

– Va face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.)

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *