România are deja patru produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiunul de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salamul de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), la care se adaugă încă două produse care se află în analiză la Comisia Europeană: Cârnaţi de Pleşcoi ((Indicaţie Geografică Protejată) şi Scrumbie de Dunăre afumată (Indicaţie Geografică Protejată).

Un alt produs românesc a trecut etapa opoziţiei naţionale şi a fost transmis la Bruxelles, pentru a fi înregistrat şi pentru a dobândi protecţiei la nivelul Uniunii Europene ca Indicaţie Geografică Protejată: „Caşcaval de Săveni”, produs obţinut după o metodă de tip gospodăresc, bazată pe o reţetă transmisă din generaţie în generaţie şi de prelucrare a laptelui de vacă crud provenit din arealul geografic delimitat.

Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată cu pastă opărită având o consistenţă semitare. Acest sortiment de caşcaval se obţine din lapte de vacă crud prin coagularea enzimatică cu cheag şi prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

Potenţialul gastronomic și natural al României, pus în valoare de Politica Agricolă Comună prin politica de calitate, constituie un element important pentru creşterea valorii adăugate a produselor agroalimentare, valorificarea zestrei locale, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea zonelor rurale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *