Primăvara oferă oportunităţi de afaceri foarte interesante pentru cei care se gândesc să înfiinţeze culturi profitabile pe suprafeţe de teren nu foarte întinse. Iată mai jos o selecţie a celor mai profitable culturi de primăvară.

Cătina este o cultură din ce în ce mai profitabilă după ce beneficiile fructelor de cătină au devenit şi ele foarte cunoscute în ultimii ani. Pentru a înfiinţa însă o plantaţie de cătină aeste nevoie de material săditor de calitate şi de un teren pregătit încă din toamnă. “Pregătirea terenului pentru plantare şi mărunţirea arăturii încă din toamnă face posibilă intrarea la plantat în primăvară foarte devreme, fără a mai aştepta “coacerea” arăturii”, spune Laurenţiu Stroescu, cultivator şi proprietar de pepinieră. El spune că plantarea cătinei primăvara are rezultate la fel de bune ca cea din toamnă, cu condiţia asigurării unei udări de aprovizionare, cel puţin la groapă.

Una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici, cea de cartof mov. Preţul unui kilogram de sămânţă variază astăzi pe piaţa din România, unde s-a înmulţit şi numărul celor care au investit în aceşti tuberculi. Potrivit datelor furnizate de Gabi Sandu, producător de cartofi mov din Piatra Neamţ, la 1000 de metri pătraţi este nevoie de 350 de kilograme de sămânţă, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme.

O plantaţie de aronia, dacă este bine întreţinută şi se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani. Înfiinţarea unui hectar cu arbuşti aronia înseamnă costuri de aproximativ 6.500-7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, dacă este se ne gândim la faptul că, plantaţiile de aronia se înfiinţează cu arbuşti ce au o vârstă de 3 ani. Arbuştii de aronia pot fi găsiţi şi la noi în ţară, la pepinierele specializate în vânzarea de arbuşti fructifieri. Planta aduce un venit de 12.000 de euro la hectar.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *