Industria agricolă are la dispoziţie pentru anul acesta 37 de miliarde de lei din fonduri europene, bugetare, bancare şi alte surse, indică o estimare a companiei Agricover Credit, o companie specializată în acordarea de credite pentru fermieri.  Piaţa tranzacţiilor cu terenuri arabile va ajunge la 1,5 miliarde de lei. Anul trecut s-au vândut în jur de 100.000 de hectare.

„Din estimările noastre,fermierii din România au la dispoziţie anul acesta 37 de miliarde de lei, din care 1 miliard de lei îi punem noi la dispoziţia fermierilor (pentru credite-n.red). Cine spune că nu există bani pentru agricultură minte. Numai noi venim cu un miliard de lei”, a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit, în cadrul unei conferinţe organizată de Mediafax şi Agrointeligenţa.

Potrivit acestuia, agricultura este printre puţinele sector economice care genereaza profit. „2016 a fost un an bun pentru agricultură. România a avut record în termen de culturi mari. Mai greu a fost la fermele de porci şi de vaci de lapte, dar până la urmă nu a fost un an foarte prost. S-a generat cash flow, producţie,  s-a creat baza pentru investiţii în 2017.
Dobânzile sunt la minim, apetit pentru investiţii exită, bani există”, mai spune managerul Agricover.

Acesta i-a încurajat pe fermieri să investească atât în tehnologie, cât şi în terenuri şi sisteme de irigaţii. „Pentru 2017 estimez că piaţa tranzacţiilor cu terenuri va ajunge la 1,5 miliarde de lei. Preţurile sunt în continuă creştere, dar este foarte bine că mare parte din teren (cumpărat anul trecut-n.red) a fost cumpărat de arendaşi. Bineînţeles, au fost şi fonduri străine”, mai spune Robert Rekkers.

Din estimările Agricover, anul trecut în România s-au tranzacţionat aproximativ 100.000 de hectare de teren arabil.

Integral pe ECONOMICA.net

Acest articol este proprietatea Pagina de Agricultură și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *